Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Η πρόληψη σε μία πολύ σημαντική ασθένεια

Τι ονομάζουμε ανεύρυσμα

Με τον όρο ανεύρυσμα περιγράφουμε τη μη φυσιολογική αύξηση του τοιχώματος του αγγείου περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου.

Η κοιλιακή αορτή είναι το αγγείο που τροφοδοτεί με αίμα τα σπλαχνικά όργανα, την πύελο και τα πόδια. Η φυσιολογική διάμετρός της είναι περίπου 2 με 2,5 εκ. Επομένως όταν αυξηθεί η διάμετρός της στα 5 με 5,5 εκ. τότε αυξάνεται και η πιθανότητα ρήξης του αγγείου, που είναι αναλογική με την αύξησή της.   

Ποια είναι τα αίτια

  • Κάπνισμα σε ποσοστό περίπου 90%
  • Υπέρταση
  • Άρρεν φύλο
  • Κληρονομικότητα
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις (επηρεάζοντας το ενδοθήλιο)
  • Τραυματισμοί (μετά από πτώση ή από τροχαίο)

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συνήθως τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής είναι ασυμπτωματικά ενώ τα όποια συμπτώματα, παρατηρούνται σε ευμεγέθη ανευρύσματα λόγω των πιεστικών φαινομένων που προκαλούν, όπως άλγος στην οσφύ, δυσκοιλιότητα ή ακόμα και παρουσία σφύζουσας μάζας στην κοιλιακή χώρα, ιδιαίτερα σε πολύ αδύνατους ασθενείς.

Αντίθετα σε συνθήκες ρήξεως του αγγείου τα πράγματα αλλάζουν άρδην! Τα συμπτώματα της ρήξης περιλαμβάνουν:

    • Πόνο στην κοιλιακή χώρα με ή χωρίς αντανάκλαση στην οσφύ
    • Εφίδρωση
    • Λιποθυμία
    • Ναυτία έμετος
    • Σύγχυση, ζάλη
    • Ταχυκαρδία
    • Σοκ

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονισθεί ότι περίπου το 80% των ασθενών με ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής δεν προλαβαίνει  να φτάσει σε μονάδες περίθαλψης, ενώ από αυτούς που τελικά θα προλάβουν ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλήξει ούτως ή άλλως!  

Πως γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση των ανευρυσμάτων είναι συνήθως τυχαία σε υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας και ολοκληρώνεται με αξονική ή μαγνητική αγγειογραφία.

Θεραπεία

Model aneurysm treatment with endovascular fenestrated and branched stent-grafts.
Ενδαγγειακή αντιμετώπιση ανευρύσματος με χρήση stent

Αλήθεια πότε χρήζουν θεραπείας τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής??

Τα ανευρύσματα χειρουργούνται όταν το μέγεθός τους είναι μεγαλύτερο από τα 5 -5,5 εκ. γιατί τότε αυξάνεται με μαθηματικό τρόπο και η πιθανότητα ρήξεως, στις γυναίκες είναι μικρότερο αυτό το νούμερο γιατί λόγω κατασκευής έχουν και μικρότερη φυσιολογική διάμετρο. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που χειρουργούνται και μικρότερα ανευρύσματα που σχετίζονται με τη μορφολογία (σακοειδή ανευρύσματα), όπως επίσης και με το ρυθμό αύξησης (1 εκ. ανά έτος).

Τρόποι Αντιμετώπισης

Open aortic aneurysm repair by synthetic bifurcated graft.This procedure aorto-bifemoral artery bypass grafting famous before endovascular aneurysmal repair era.
Ανοιχτή αποκατάσταση ανευρύσματος με χρήση συνθετικού μοσχεύματος

Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής.

Το κλασσικό χειρουργείο, όπου γίνεται ανευρυσματεκτομή και τοποθέτηση ετερόλογου μοσχεύματος, όπως και η ενδαγγειακή αντιμετώπιση (evar) με τη χρήση stent.  Πάντως και οι δύο μέθοδοι έχουν τα υπέρ και τα κατά και πρέπει πάντα η θεραπεία να εξατομικεύεται στον κάθε ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη το ατομικό ιστορικό του!                                                                  

Πρόληψη

Υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, ρύθμιση παραγόντων κινδύνου όπως και περιοδικός έλεγχος ρουτίνας με υπερηχογράφημα ειδικά σε καπνιστές άνω των 55 ετών!

Scroll to Top
Doctor,Appointment,Diagnosis,Treatment,Medical,Concept

Κλείστε σήμερα ραντεβού

Συμπληρώστε τη φόρμα του ραντεβού και θα σας καλέσουμε για τις ώρες και τα διαθέσιμα ιατρεία